Kyrkorna i Kiruna

Under Arkitekturåret 2001 var det genom tidningen Aftonbladets försorg en omröstning om Sveriges vackraste hus. Vilken byggnad var det då som vann i klassen för ”alla tiders bästa byggnad”? Jo lite otippat blev det Kiruna kyrka. Dessutom hör den fina kyrkan i Jukkasjärvi till Kirunas pastorat. För dig som vill besöka dessa två kyrkor är en egen bil mest praktiskt eftersom bussförbindelserna mellan samhällena är ganska sporadisk. Men tänk på att under vinterhalvåret är det mörkt nästan dygnet runt. Då är det extra viktigt att bilen är utrustad med bra lysen! Den biten kan Nordeye ta hand om, som är specialister på extraljus och ljusramper att montera på bilen. Med sådan utrustning från Nordeye är det ingen större risk att du smäller in i en älg som hastigt dyker upp i mörkret

Gåva från LKAB

Under det tidiga nittonhundratalet var Kiruna ett riktigt nybyggarsamhälle. Malmbrytningen tog fart, staden började blomstra och det var lite vilda västern-stämning. Men någonting saknades – en rejäl kyrka för de troende att samlas i, snarare än de tillfälliga baracker som de dittills haft. För att råda bot på detta bekostade gruvbolaget LKAB uppförandet av en kyrka. För att hylla denna nordligaste del av Sverige var kravet att den skulle byggas i samma stil som en samisk kåta. Och så blev det. Kyrkan, som stod färdig 1912, är byggd i trä med en bred bas och avsmalnande överdel. Den imponerande altartavlan målades av prins Eugen. Numera är kyrkan väldigt populär både för begravningar, dop och bröllop.

Kommande flytt

Som bekant ska hela Kirunas innerstad flyttas några kilometer, eftersom berggrunden under staden spricker sönder på grund av gruvdriften. Den största byggnaden som ska flyttas är just kyrkan, vilket beräknas vara klart år 2027. Som tur var går den att flytta i sin helhet, utan att den behöver rivas stock för stock som man först trodde. Den kommer istället att lastas på en trailer som sakta ska rulla till kyrkans nya plats. Det lär bli en minnesvärd upplevelse för de som har turen att få bevittna transporten!

Jukkasjärvi

Jukkasjärvi är ju mest känt för sitt ishotell, men ingen besökare i samhället bör missa den vackra lilla kyrkan. Precis som kyrkan i Kiruna är den byggd i trä och har en altartavla gjord av en känd konstnär, nämligen Bror Hjorth. Denna kyrka är dock av betydligt äldre datum då den påbörjades redan under tidigt sextonhundratal, även om den inte stod helt klar förrän 1785.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>